Creatorul Colectiei Mineralogice
Ing. Andrei Ivanovici: Scurt Profil Biografic si Profesional
Andrei Ivanovici s-a nascut la 10 ianuarie 1920 in Basarabia, in judetul Soroca, comuna Taul, unde a facut si prima clasa a cursului primar. Urmatoarele le-a facut in alte trei localitati – Pitesti, Bacau si Balti – dupa cum au dictat necesitatile de serviciu ale tatalui sau, inginer la Caile Ferate Romane.
Stabilit in 1931 la Balti, a urmat cele opt clase ale cursului secundar la Liceul Ion Creanga, dupa care in 1939 a venit o noua mutare, la Bucuresti, pentru cursurile universitare.
Desi a fost admis si la cursurile Facultatii de Drept si la cele ale Facultatii de Mine si Metalurgie a Politehnicii Bucuresti, s-a hotarat pentru cea din urma, pe care a absolvit-o magna cum laude in 1948, dupa o intrerupere de trei ani datorata razboiului.
In acelasi an si-a inceput activitatea profesionala la minele de carbuni din Valea Jiului, la Lupeni, Petrila…
…continuind-o in anii ’50 ca sef al serviciului tehnic al Directiei Minelor din Petrosani si apoi ca inginer sef la minele si carierele de uraniu de la Baita Bihorului.
Avansat ierarhic la Ministerul Minelor in Bucuresti, a lucrat 3 ani la Institutul de Cercetare si Proiectare in domeniul minier, dar munca de birou nu-l satisfacea cu adevarat; chemarea telurica era prea puternica!
Revenind pe teren in 1961 a condus intai ca inginer sef lucrarile miniere subterane in lungime de 100 km ale hidrocentralei de pe raul Arges, dupa care a lucrat in diverse functii de conducere la minele de cupru de la Balan (Transilvania) si Moldova Noua (Banat).
La inceputul anilor ’70, o sciatica rebela l-a silit la o activitate fizica mai putin solicitanta readucandu-l la Bucuresti, unde a organizat sectia miniera a Institutului pentru Petrol si Gaze de la Campina pentru exploatarea in subteran a titeiului, punand in functiune mina de la Sarata Monteoru.
Cu toate ca nu a fost membru al Partidului Comunist, datorita pasiunii pentru cercetarea stiintifica si a vastei experiente practice a multitudinii si diversitatii problemelor tehnico-profesionale, a facut parte ca specialist din diverse comisii tehnice in domeniul mineritului si conexe in tara si peste hotare si a reprezentat Romania ca expert in minerit la diferite simpozioane de specialitate desfasurate in strainatate.
Pensionat in anul 1980 dupa 32 de ani de activitate in domeniul minier, activitate pe parcursul careia a primit o serie de distinctii profesionale, printre care si medalia Meritul Stiintific, iubirea pentru comorile adancurilor nu l-a parasit pana la sfarsitul vietii, in anul 2009.
De-a lungul a peste 30 de ani in minerit a colectionat diferite esantioane de minerale si cristale – deosebite fie prin aspectul estetic, fie pentru valoarea stiintifica, fie prin semnificatia avuta pentru economia nationala.
In timp, colectia de care era atat de mandru a ajuns sa numere cateva sute de esantioane minutios catalogate, cele mai reprezentative fiind expuse in vitrine special amenajate in locuinta sa din Bucuresti. Aici, timp de peste jumatate de secol, colegi, prieteni si personalitatile care i-au trecut pragul au admirat aceasta colectie particulara unica, care cu timpul a devenit cunoscuta sub numele Colectia Mineralogica Andrei Ivanovici.