Despre Colectie
Detalii relevante despre colecția de minerale și cristale
Am moștenit această colecție mineralogică unică de la tatal meu Andrei Ivanovici, inginer minier pasionat de geologie și mineralogie. Ca orice colecționar care-și iubește neprețuita comoară, de-a lungul anilor mi-a impărtășit multe din tainele energiilor ancestrale ale planetei – energii greu de închipuit, din măruntaiele darnice ale Pămantului, condensate în bulgări mai mici sau mai mari, frumoși și sclipicioși…
Fiecare dintre piesele colecției are fascinanta ei poveste ei milenară pe care ți-o șopteste discret cand te apropii s-o privești cu atenție si s-o admiri în tăcere. Da, magia lor m-a învăluit încă din copilărie, dar valoarea lor este cu mult mai mare decat cea evidentă, sentimentală.
Adevărata valoare a acestei colecții mineralogice…
…este datorată nu numai aspectului estetic rafinat și a importanței științifice a eșantioanelor (unele reprezentand specimene minerale cu o vechime de aproape 2 miliarde de ani), dar și a faptului că în marea lor majoritate, eșantioanele provin din bazine miniere din România care acum nu mai sunt accesibile.
Ca să-l citez pe tatăl meu, care a avut o reală înclinație către cercetarea științifică participand la o serie de simpozioane de specialitate din țară și de peste hotare, “pe lângă cele câteva zeci de eșantioane care provin din afara țării, această colecție mineralogică este – în cea mai mare parte – formată din minereurile și rocile însoțitoare tipice pentru zăcămintele, minele, filoanele, geneza și formele de mineralizare caracteristice părților de nord și de vest ale României.”
Astfel, peste 50% din eșantioanele din țara provin din zona bazinului minier Baia Mare si cel al Munților Apuseni, zone binecunoscute pentru cele mai frumoase și spectaculoase minerale și cristale din subsolul României, cu o valoare deosebită în patrimoniul natural al Maramureşului şi Transilvaniei.
Pe lângă acestea, colecția cuprinde eșantioane din exploatările miniere ce au funcționat în toate bazinele miniere reprezentative ale României: Banat, Munţii Lotrului – Deva-Hunedoara, Harghita-Ciuc, Munţii Călimani – Vatra Dornei, Suceava-Bistrița, Dobrogea, iar cele câteva zeci de exemplare din afara țării provin din mine din Europa și Africa.
Prin urmare, valoarea ei este accentuată de faptul ca această colecție unitară este de o deosebită varietate și conține un număr foarte mare de eșantioane.
Cât de mare?
Ei bine, colecția cuprinde mai mult de 500 minerale și cristale inventariate cu precizie, cu dimensiuni între 2 cm și 45 cm și greutăți între 15 gr. și 19 kg. – dintre care 20 de eșantioane masive cântarind între 5 si 19 kg. – greutatea totală a colecției fiind de peste 500 kg.
In ansamblul său, această colecție unică are o valoare aparte – în special ca o colecție particulară, fiind comparabilă cu colecții ale unor prestigioase muzee de geologie sau istorie naturală a Pământului, sau ale instituțiilor de învățământ superior specializat.
Eșantioanele acestei colecții…
…au ca componente principale baritina, blenda, calcita, calcopirita, cuartzul, galena, marcasita, pirita, rodocrozitul, stibina… și altele, fiind de diferite tipuri:
-
- Așa-numitele flori de mină de o delicatețe și frumusețe încântătoare, cristalizate individual sau în grup, maclate sau geode, având forme mamelonare, radiare, asemănătoare unor flori și culori variate: violet, galben, roz, auriu, brun-roșcat, argintiu, negru lucitor, fumuriu, alb, translucid sau transparent cu irizații multicolore, unele cristale devenind fluorescente expuse la lumină ultravioletă.
-
- Minerale de un interes stiințific remarcabil, datorat asociației diverșilor componenți, diferitelor forme de cristalizare, genezei sau rarității de formare: vanadinit, ludwigit, zircon, rozete aciculare de gips, stibine cu ace de diferite forme (cilindrice, plate sau filiforme) – în funcție de minele de proveniență (Herja, Baia Sprie, Băiuț), cristalizate individual sau în grup, maclate sau compacte.
-
- Eșantioane care se evidențiază prin interesul economic (reprezentat pentru economia națională la momentul colectării): minereuri industriale de antimoniu (stibină), cupru, plumb, zinc, fier, și altele.
-
- Specimene minerale secționate pe una sau mai multe fațete pentru a pune în evidență cât mai bine diversitatea și structura componenților.
Catalogul digital al acestei colecții…
…este un alt element care îi măreste semnificativ valoarea: toate eșantioanele au fost minuțios inventariate de ing. Andrei Ivanovici chiar pe parcursul colectării, fiind catalogate pe bazine miniere, mine, cariere.
Detaliile complete (denumirea și descrierea constituenților, culoarea predominantă, dimensiunile, greutatea și data colecționării lor) sunt cuprinse în catalogul acestei colecții, corespunzând unui număr de ordine marcat discret pe câte o latură a eșantioanelor, pentru identificarea lor exactă.
De-a lungul a mai mult de jumătate de secol, aceste adevărate bijuterii mineralogice au fost admirate în locuința inginerului Andrei Ivanovici din București de prieteni, colegi și personalități de specialitate din țară și din străinatate, fiind expuse în vitrine amenajate și luminate special pentru a le pune în valoare frumusețea fascinantă și misterul aduse din străfundurile pământului…
Ca să citez un coleg de meserie al tatei, Peter Ziegler, geolog și paleogeograf elvețian de renume mondial, profesor de geologie la Universitatea din Basel, Elveția: “…fascinat de mineralogie și de comorile uimitoare ale Terrei, inginerul Andrei Ivanovici a realizat cu multă pasiune și acuratețe stiințifică această colecție masivă, demonstrând o expertiză și o dăruire neobișnuite, neștirbite de-a lungul a celor peste 30 de ani de activitate profesională.”
Dar timpul trece si, spre deosebire de eternele minerale și cristale, oamenii sunt trecători… In prezent, Colecția Mineralogică Andrei Ivanovici se află în București, fiind împachetată cu multă grijă, cu fiecare eșantion în parte în ambalaje protectoare, inventariată și depozitată în condiții ideale de temperatură și siguranță – așteptând sa fie etalată și admirată din nou la lumina zilei de cineva care își dorește experiența de-a se bucura de o asemenea colecție unică.
Doriți să-l cunoașteți mai bine pe creatorul acestei colecții? Aflați câteva amănunte semnificative despre ing. Andrei Ivanovici >>